You are here
Home > Artikler > Hvordan får jeg ret til dagpenge?

Hvordan får jeg ret til dagpenge?

Dagpenge er en fantastisk tryghed at have, hvis du bliver arbejdsløs. Det betyder nemlig, at du kan opretholde din levestandard nogenlunde, mens du er på jagt efter et nyt arbejde. Men mange er i tvivl om, hvordan de opnår ret til dagpenge. Vi kommer ind på de forskellige krav her i artiklen. Artiklen er skrevet i 2018.

Krav for at kunne modtage dagpenge

For at kunne modtage dagpenge, så skal leve op til en række forskellige krav. Først og fremmest skal du være medlem af en a-kasse, hvortil du betaler et kontingent. Det er a-kassen, som står for udbetalingen af dine dagpenge. Du får dog ikke ret til dagpenge blot ved indmeldelsen. Du skal nemlig have været medlem i et år, ligesom du skal have haft minimum 1924 timer med løn. Har du a-kasse på deltid, så skal du have haft minimum 1258. Det er de krav, der er til at kunne modtage dagpenge, hvis du er i arbejde.

Er du netop blevet færdig med dit studie, kan du faktisk også få dagpenge fra dag et. For at kunne dette, skal du dog have været medlem af en a-kasse i et år, ligesom du skal søge om dine dagpenge aller senest 14 dage, efter du har afsluttet din uddannelse. Med afsluttet uddannelse menes efter din sidste eksamen. Du kan stadig få dagpenge, hvis du ikke har været med i en a-kasse. Så skal du bare melde dig ind inden for 14 dage. Så vil du være berettiget til dagpenge efter 1 måned. Bemærk at din uddannelse skal have haft en varighed af minimum 1,5 år.

Når du modtager a-kasse, skal du stå til rådighed, hvis arbejdsmarkedet sender bud efter dig. Der er for eksempel krav til, at du aktivt skal søge arbejde. Nogen vil også opleve, at de skal møde op på et jobcenter med jævne mellemrum.

Der er samtidig nogle formelle krav. Du skal for eksempel bo og være i Danmark. Du skal være tilmeldt jobcentret, hvor du også skal have oprettet et CV. Du skal aktivt søge job. Du skal kunne dokumentere, at du har søgt job. Ligeledes forventes det, at du er klar til at påtage dig et job inden for rimelig transportafstand fra din bopæl. Du skal også jævnligt logge ind på jobcentret, så de kan se, at du er aktiv.

Som du kan fornemme på artiklen her, så findes der et hav af regler, når du bliver ledig og skal modtage dagpenge. Det kan være svært at finde rundt i dem alle, hvis du ikke har prøvet at være ledig før. Der er dog altid rigtig god hjælp at hente på jobcentret eller hos din a-kasse, hvis du har behov for hjælp. De vil nemlig rigtig gerne hjælpe dig i job igen hurtigst muligt, så du kan komme tilbage på arbejdsmarkedet. Prøv også løbende at tjekke op på, om din a-kasse ikke afholder forskellige arrangementer. Det kan være, der kommer spændende personer forbi til foredrag, kurser eller andet. Du kan også som regel modtage rådgivning i form af, hvordan man skriver en god ansøgning osv.

Top